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OFFICE OF SOLID WASTE AND EMERGENCY RESPONSE 
 
APR 21 1988 
 
Anthony R. Sinibaldi 
Senior Vice President 
Standard Chlorine of Delaware, Inc. 
Governor Lea Road 
P.O. Box 319 
Delaware City, Delaware  19706 
 
Dear Mr. Sinibaldi: 
 
This is in response to your December 21, 1987, letter to 
Marcia Williams, the subsequent meeting here at EPA on 
January 13, 1988, and your March 16, 1988 letter to Michael 
Petruska concerning the regulatory status of your distillation 
or fractionation column bottoms from the production of 
chlorobenzene.  This letter is also to correct certain errors 
that were made in an October 16, 1987, letter from Marcia 
Williams to Phil Retallick, Director of Delaware's Division of 
Air and Waste Management, on the same subject. 
 
K085 Listing Description 
 
First, let me reiterate that we view the bottom stream from 
chlorobenzene production as a secondary material, i.e., a 
by-product, not a co-product.  The bottoms, although they may 
have some economic value, must be processed before use.  See the 
discussion in the Federal Register of January 4, 1985, in which 
EPA stated that: 
 
     "...by-products are materials, generally of a residual 
     character, that are not produced intentionally or 
     separately, and that are unfit for end use without 
     substantial processing.  Examples are still bottoms..."  (50 
     FR 625.) 
 
The determination that the bottoms are a by-product, 
however, does not automatically mean that they are the EPA 
listed waste K085.  To meet the listing description, the bottoms 
must first be a solid waste, defined by 40 CFR Section 261.2. 
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As explained below, the determination of a material being a 
solid waste depends on the disposition, or intended disposition, 
of the material.  Any material that is abandoned by being 
disposed of, burned, or incinerated (or accumulated, stored, or 
treated in lieu of being abandoned) is a solid waste.  (See 
Section 261.2(b).)  Additionally, secondary materials are also 
solid wastes if they are recycled, or accumulated or treated 
before recycling, as specified in Section 261.2(c).  Further, 
materials may be designated as "inherently waste-like" by EPA 
under Section 261.2(d). 
 
The remainder of this letter provides EPA's determinations 
regarding the processes you have described to us.  Please not, 
however, that these determinations are only accurate to the 
extent we have all relevant facts.  If the State needs further 
information or documentation on these processes, you are 
required to provide the information under 40 CFR Section 
261.2(f), even for processes that we say here are exempt from 
regulation. 
 
Thermal Oxidation Process 
 
The first question to be answered is whether the gas-fired 
thermal oxidizer, which we understand uses controlled flame 
combustion, is an incinerator, a boiler, or an industrial 
furnace.  (See the discussions at 50 FR 625-627, January 4, 
1985, for the Agency's basic approach to classifying combustion 
devices.) 
 
The classification of your oxidizer unit into one of these 
three categories is central to determining its regulatory 
status.  If your unit is an incinerator, Table 1 in 40 CFR 
Section 261.2(c) is not relevant, and the unit is not eligible 
for any exclusions in Section 261.2(e)(1).  This is because any 
burning in an incinerator is waste destruction, subject to 40 
CFR Parts 264 and 265, Subpart O, even if material or energy 
recovery also occurs.  (See the discussion at 48 FR 14484, April 
1983.  "If material or energy recovery occurs, it is ancilliary 
to the purpose of the unit - to destroy wastes by means of 
thermal treatment - and so does not alter the regulatory status 
of the device or activity."  An example involving recovery of 
hydrochloric acid is then presented.  Id.) 
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Our determinations regarding your thermal oxidation unit are 
as follows: 
 
     The unit does not meet the definition of a boiler cited 
     in Section 260.10 (e.g., it does not export thermal 
     energy); 
 
     Based on the information that has been provided to EPA, 
     we believe the unit is not an industrial furnace.  To 
     be an industrial furnace, the unit must be specifically 
     listed in Section 260.10 [cement kilns; lime kilns; 
     aggregate kilns; phosphate kilns; coke ovens; blast 
     furnaces; smelting, melting, and refining furnaces; 
     TiO2 chloride process oxidation reactors; methane 
     reforming furnaces; and combustion devices used in the 
     recovery of sulfur values from spent H2SO4]; 
 
     Therefore, since the gas-fired thermal oxidixer is 
     neither a boiler nor an industrial furnace, the unit is 
     classified as an incinerator.  Thus, it would be 
     subject to 40 CFR Parts 264 and 265, Subpart O. 
 
EPA considers adding units to the Section 260.10 definition 
of industrial furnace on a case-by-case basis.  Persons may 
petition the Agency under Section 260.20 to add units to the 
definition.  Dow Chemical, Inc., submitted such a petition in 
July 1986 for their halogen acid furnaces (HAFs), and EPA 
proposed to grant the petition on May 6,, 1987.  (See 52 FR 
17018-17019.)  Under the May 6 proposal, an HAF would be 
considered an industrial furnace provided that the unit is used 
for: 
 
     " ...production of acid from halogenated secondary materials 
     generated at chemical production facilities where the 
     furnace is located on-site and the acid product has a 
     halogen acid content of at least 6%."  (See proposed Section 
     260.10, id., at 17033.) 
 
Your thermal oxidation unit appears to meet these conditions. 
Therefore, at such time as EPA finalizes this proposal, the 
classification of your unit would change from an incinerator to 
industrial furnace.  The result of this change would be that the 
unit would be subject to the Part 266, Subpart D, standards for 
boilers and industrial furnaces, in lieu of the Part 264 and 
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265, Subpart O, incinerator standards.  (See id., at 17019.)  In 
either case, the chlorinated by-product introduced to the unit 
is the EPA listed waste K085. 
 
Hydrodechlorination Process 
 
Based on the information you provided, your hydrodechlo- 
rination process does not appear to involve controlled flame 
combustion; therefore, the above discussion concerning boilers, 
furnaces, and incinerators is not relevant.  Since you are using 
the chlorinated by-product as an ingredient in production of 
lower chlorinated feedstocks and muriatic acid, and since no 
burning, reclamation, or use constituting disposal is involved, 
the by-product appears to meet the terms of the exclusion in 40 
CFR Section 261.2(e)(1)(i), and therefore it is not a solid 
waste (i.e., it is not K085.)  Please note, however, that if the 
by-product is accumulated speculatively as defined in Section 
261.1(c)(8), it would then become solid waste (see Section 
261.2(e)(2)(iii)) and would be K085.  Further, your unit may be 
affected by changed EPA is considering to the definition of 
industrial furnace, discussed in the last section of this 
letter. 
 
Use in Titanium Dioxide Production 
 
Your December 21, 1987, and March 16, 1988, letters state 
that Standard Chlorine plans to sell a blend of the two higher 
chlorinated benzene process streams to another company for use 
in titanium dioxide manufacture.  The process streams will be 
introduced to an oxidation reactor where titanium tetrachloride 
is converted to titanium dioxide, and will, your letters state, 
substitute for toluene in the production process. 
 
The oxidation reactor would appear to meet the definition of 
an industrial furnace in 40 CFR Section 260.10, i.e., see 
paragraph (8) in the definition.  From the information you 
provided, the chlorinated benzene stream will provide not only  
chlorinated material but also energy value.  The regulatory 
status of material sent for this use currently depends on its 
energy value.  If the chlorinated benzene stream has significant 
energy value, e.g., equal to or greater than materials used 
commercially as fuel--generally around 5000 btu per pound--and 
the energy is used in the production process, then the material 
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is considered to be burned at least partially for energy 
recovery.  Thus, the material is considered to be the listed 
waste K085 and the standards of 40 CFR Part 266, Subpart D, for 
hazardous waste burned for energy recovery would apply to the 
furnace and the material sent to the furnace.  The oxidation 
reactor would also be subject to the standards for industrial 
furnaces proposed on May 6, 1987.  (See 52 FR 16982.)  If the 
chlorinated material is burned without significant energy 
recovery, however, then the material may not be solid waste 
because it is used as an ingredient to make a product.  (See 40 
CFR Section 261.2(e)(2)(i) and (e)(2)(ii).) 
 
Changes Being Considered for Certain Units 
 
As the above discussion indicates, EPA's current rules 
defining solid waste and the applicability of standards depend 
on, first, the classification of the unit, and then whether the 
material is burned (partially) for energy recovery.  EPA is 
considering modifications to this approach in the near future 
that could affect your processes.  First, we are concerned about 
secondary materials that could be hazardous waste if burned for 
energy recovery or destruction but that are excluded from 
regulation when burned as an ingredient in a production 
process.  To deal with the potential health risk from burning 
such materials as an ingredient, we are considering proposing to 
designate materials introduced to HAFs, and perhaps other 
furnaces (possibly including oxidation reactors used in titanium 
dioxide production ) as "inherently waste-like materials" under 
40 CFR Section 261.2(d).  This would mean that, if your proposed 
thermal oxidation unit meets EPA's definition of an industrial 
furnace, the standards proposed on May 6, 1987 would apply to 
the unit whether or not any energy is recovered from the K085 
chlorinated stream.  The material sent for titanium dioxide 
production could also be brought under regulation as K085 if we 
promulgate such a designation. 
 
Second, EPA is considering proposing to amend the definition 
of industrial furnace to remove the condition that furnaces must 
use "controlled flame devices" to accomplish recovery of 
materials or energy.  The impact of this change could be that 
your non-flame hydrodechlorination unit could be designated as 
an industrial furnace, and then would be subject to the 
standards proposed on May 6, 1987. 
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If you have general questions about this letter, please 
contact Michael Petruska at (202) 475-9888.  If you have 
questions about the classification scheme for combustion 
devices, please contact Robert Holloway at (202) 382-7917. 
Finally, as stated above, your primary contact on RCRA matters 
should continue to be Delaware Department of Natural Resources 
and Environmental Control (DNREC).  We will be providing copies 
of this letter to Delaware DNREC as well as EPA Region III. 
 
Sincerely, 
 
Original Document signed 
 
Sylvia K. Lowrance, Director 
Office of Solid Waste 
 


