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This memorandum addresses your inquiry regarding the  
status of supernatant from lime treatment of spent pickle 
liquor.  
 
First, you are correct in stating that the supernatant 
is not included in the industry-wide exclusion of lime- 
stabilized waste pickle liquor sludge (LSWPLS) (formerly 
known as lime neutralized waste pickle liquor sludge) 
generated from the iron and steel industry.  The exclusion  
pertains only to sludge generated from the treatment process. 
 
Second, the supernatant is a hazardous waste.  However, 
it is not regulated when stored in a tank connected to the 
wastewater treatment system. (This material is generally 
stored in a sedimentation tank (clarifier) prior to discharge). 
In addition, when discharged, the supernatant is excluded 
from the presumption of being a solid waste, and thus, a 
hazardous waste (see 40 CFR 261.4(a)(1)(ii)(2)), if it is 
discharged either to navigable waters pursuant to the  
provisions of the Clean Water Act or to a POTW.  Supernatant  
that is removed from the wastewater treatment system, and 
is otherwise managed, is regulated under RCRA. 
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