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UNITED STATES ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 
WASHINGTON, D.C. 20460 

%G 2 L 1994 
OFFICE OF 

SOLID WASTE ANDEMERGENC’, 
RESPONSE 

Katy Wolf, Ph.D 
Executive Director 
Institute for Research and Technical Assistance 
2800 Olympic Boulevard, Suite 101 
Santa Monica, California 90404 

Dear Dr. Wolf: 
. 

r This is a follow up to our response to your letters of 
March 15, 1994 and June 24, 1994 regarding the regulatory status 
of foam materials made from the use of chlorofluorocarbons 
(CFCs1 t hydrochlorofluorocarbons (HCFCs) and hydrofluorocarbons 
(,HFCs) as blowing agents. 

I have:enclosed an information sheet which responds to your 
questions about federal regulations of hazardous wastes under the 
Resource Conservation and Recovery Act (RCRA). 

Please be aware,that some states may have regulations that 
are more stringent than those of the federal government. You may 
wish to consult those states to find out the nature of their 
regulations. 

I hope this information‘is helpful to you. 
your interest in the environment. 

Thank you for 

Sincerely, 

Solid Waste 

Enclosure 

Faxback 14323 



INFORMATION SHEET ,' _' ., .~ .~: :., 
1) Does EPA consider CFC bl~owing agents to be hazardous waste 

and under what conditions (recycling, destruction, etc.)? 

ANSWER: Foam products containing CFCs used as blowing agents 
are not listed hazardous wastes; spent liquid CFCs used as a 
solvent (and not entrained in foam product) are listed hazardous 
Wastes if the solvent is one of two CFCs, namely 
trichlorofluoromethane and.l,1,2-trichloro-1,2,2-trifluoroethane. 
If the.foan is being discarded, the generator does need to 

:determine'whether the foam exhibits one of the four;hazardous- -~ 
waste "characteristics" such as ignitability, corrosivity, ALL". 
reactivity, and the toxicity characteristic.. There .are~.no CFCS 
on the list of constituents the toxicity characteristic requires 
be evaluated. 

EPA considers two CFC blowing agents to be listed hazardoue 
. 

waste when they are used as a solvent and are subsequently spent; 
they are not a listed hazardous waste if sol~ely.used as an:- " 
ingredient not used for solvent properties, such as a physical 
blowing agents: '1 : ,)J., :' .,~ 

In a letter.td,,-you,'from Devereaux.,Barnes-(dated .Febr~uary '26, 
1990), -the Agency stated that opening the foam 'cell by physical 
mechanism does not constitute solvent use. While it ~istrue that 
CFCs used only in such a fashion are not spent solvents, ~these 
subs,tances may be cqnsidered,hazardous waste if.they are ,the '. 
medium in which 'the foam blowing reactiontakesplace (meaning 
that the CFCs are used for their solvent property). Where two. 
specific CFCs (trichlorofluoronethane and 1,1,2-tri&hloro:1,2,2- 
trifluoroethane) are'used'as reaction'media and as ,a results-are ' 
not fit. for reuse'without.some kind of~regeneration or recovery, "' 
they arelconsidered to be F002 spent solvents and thus are 
"listed" hazardous wastes (See 40 CFR 261.31 a:nd 50 FR.53316, 
December 31, 1985.) c ., ,.~ ,,I :'.. 

A iisted hazardous waste will generally be subject to RCRA 
regulations whether recycled or disposed of and must be managed 
in compliance with RCRA haia'rdous waste regulations. 

You should be aware that while the hazardous waste listing 
applies 'to spent'CFCs used in the production of these foam 
products,. it does.nbt apply to~the small amounts entrained in the 
foam once the foam is in the assembled product. Neither these . 
products nor the entrained CFC material would be considered solid 
wastes according to 40 CFR 261.2 (since their incorporation into 
foam used in refrigerators would not be use constituting 
disposal). If the foam materials (which you describe in your 
letter as insulating foam in refrigerators) or the refrigerators 
containing the foam are discarded, they would not be considered 
listed hazardous waste even if a small amount of unevaporated 
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CFCs is entrained in the foam from production. The reason they 
would not be considered listed hazardous is because the product 
is not a spent solvent and because recapturing the CFC in a 
discarded finished.product (e.s., a refrigerator) is not 
generation of a spent solvent. However, the generator (assuming 
it is a commercial facility, not a household) must still 
determine if the discarded material exhibits,a characteristic of 
hazardous waste as defined in 40 CFR 261.21 - 261.24 (i.e 
ignitability, corrosivity, reac.tivity, or the toxicity 

A, 

characteristic). If the discarded material is determined not to 
exhibit a characteristic of hazardous waste and is not mixed .with 
or does not contain any other hazardous waste, it is not a 
hazardous waste. 

2) If these substances are hazardous wastes, what types of 
processing would constitute treatment and require a RCRA 
treatment permit (removal from foam, incineration)? 

ANSWER: For wastes that are considered hazardous, any 
treatment, storage, and/or disposal of the wastes would require a 
RCRA permit (other than storage or treatment at the site of 
generation in tanks meeting the definition of go-day generator 
tanks, according to 40 CFR 262.34). "Treatment" is defined in 
the RCRA regulations at 40 CFR 260.10 as "any method, technique, 
or process, including neutralization, designed to change the 
physical, chemical, or biological character or composition of any 
hazardous waste so as neutralize any waste, or so as to recover 
energy or material resources from the waste, or so as to render 
such waste non-hazardous, or less hazardous; safer to transport, 
store, or dispose of; or amenable for recovery, amenable for 
storage, or reduced in volume." Generators of such hazardous 
wastes are required to comply with all applicable generator 
standards if their total hazardous waste generation is at least 
100 kilograms per month, according to 40 CFR 262. Shipment of 
hazardous wastes to a permitted treatment facility requires a 
manifest. Finally, RCRA requires that hazardous wastes meet 
treatment standards according to Land Disposal Restrictions 
(40 CFR 268) before any land disposal is allowed. 

3) Are HCFC and HFC solvents, refrigerants, and blowing agents 
considered by EPA to be hazardous wastes and what actions 
constitute treatment of them? 

ANSWER: CFCs (which include HCFCs) that are used as degreasing 
agents are considered FOOl hazardous waste (spent halogenated 
solvents used for degreasing under 40 CFR 261.31). The HFC 
chemicals, since they are not specifically listed in the FOOl 
listing description, would not be considered FOOl spent solvents 
if used for degreasing purposes. HCFCs and HFCs would be 
considered hazardous wastes under other circumstances (e.q., when 
used as refrigerants and ,blowing agents, as your question stated) 
if the waste generated exhibited a characteristic of hazardous 
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wa,ste as defined in40,CFR 261.21 - 261.24 or if mixed with or 
containing'andther listed hazardous waste. 
is that under 4b CFR 261,.4(b)(l2), 

An.exception to this 
used chlorofluorocarbon 

refrigerants 'from totally enclosed heat transfer equipment '(i.e., 
air conditioning and refrigeration systems). are not hazardous 
wastes when recycled, 
further use. 

as long as. the re.frigerant is reclaimed for 

fluids, 
The CFCs.and HCFCs, when used as heat transfer 

are eligible' for this exclusion. 
materials, 

If any of these .: ~'~,,~ 
when otherwise discarded! spent', or recycled, ares 

hazardous wastes, any kind.of'management is considered subject to 
RCRA.'hazardous waste regulation. Since HFCs are,not 
"chlorofluorocarbons," they are.not e,ligible for the 
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40 CFR'261.4(b)(12)'extilusion.~ 
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