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Peggy Harris, Chief 
Standardized Permitting Section 
Hazardous Waste Management Program 
400 P Street, 4th Floor, P.O. Box 806 
Sacramento, California 95812-0806 
 
Dear Ms. Harris: 
 
     Thank you for your letter of October 25, 1999 on the applicability of the Resource 
Conservation and Recovery Act (RCRA) section 3020(b) to in-situ bioremediation 
technologies.  In response to inquiries from the state of California and others on the 
scope of section 3020(b), the Office of Solid Waste is developing guidance that addresses 
the issues you raise.  I’ve answered your specific question below, and will send you a 
copy of our guidance when it is completed. 
 
     As you know, RCRA section 3020(a) bans hazardous waste disposal by underground 
injection into or above an underground source of drinking water (within one-quarter 
mile of the well).  However, section 3020(b) exempts from the ban the reinjection of 
contaminated ground water under a Superfund section 104 or 106 response action or as 
part of a RCRA corrective action B assuming certain conditions are met.   
 
     Your letter specifically addresses the condition in section 3020(b)(2) that the 
contaminated ground water be Atreated to substantially reduce hazardous constituents 
prior to such injection.@  In the biotreatment system you describe, ground water 
contaminated with hazardous waste is withdrawn from an aquifer, amended by the 
addition of nutrients or other products designed to promote in-situ bioremediation, and 
then reinjected.  This approach is consistent with section 3020(b)(2), as long as the 
hazardous constituents are substantially reduced, either before reinjection or as a result 
of subsequent in-situ bioremediation.   
 
     EPA interprets section 3020(b)(2) to require treatment of the contaminated ground 
water prior to reinjection, but the Asubstantial reduction@ of hazardous constituents in 
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the ground water may occur either before or after reinjection.  Thus, if extracted ground 
water is amended at the surface (i.e., Atreated@) before reinjection, and the subsequent 
in-situ bioremediation achieves a substantial reduction of hazardous constituents, the 
remedy would satisfy section 3020(b)(2).  Please note that to qualify for an exemption, 
the remedy would also have to meet the other conditions specified in section 3020(b) 
(i.e., the reinjection is a CERCLA section 104 or 106 response action or part of a RCRA 
corrective action intended to cleanup the contamination, and the response action or 
corrective action is sufficient to protect human health and the environment upon 
completion). 
 
     I trust this clarification will facilitate the use of in-situ bioremediation and other 
in-situ treatments that substantially reduce the hazardous constituents at sites where 
ground water is contaminated with RCRA hazardous waste.  If you have any specific 
questions about these issues, please contact me at 703-308-8895 or Bob Hall, Chief of the 
Corrective Action Programs Branch at 703-308-8432. 
 

     Sincerely, 
 
 
 
 

     Matthew Hale, Deputy Director 
     Office of Solid Waste 

 
cc:  Larry Bowerman, Reg. 9 
       Susan Bromm, OECA 
       RCRA Senior Policy Managers 


